2010. november 27., szombat

Nem halhatsz meg, amíg ezt nem láttad

.

Közelednek a hosszú téli esték, ezért szeretnék Neked egy olyan indiai filmet ajánlani, amit

  • 2002-ben Oscar-díjra jelöltek a legjobb idegennyelvű film kategóriában,
  • a vezető és menedzserképzőkön is tanítanak példaként arra, hogy milyen a kiváló vezető,
  • a Channel Four, Anglia egyik vezető tv-csatornája beválasztott aközé az 50 film közé, amit feltétlenül meg kell nézned mielőtt meghalsz,
  • ha egyszer leülsz, és elkezded megnézni, nem tudod majd otthagyni, amíg véget nem ért, pedig több mint 3 óra,
  • és végül ez a film egy jó példa arra, hogy Bollywood, az india filmipar, a kiváló klasszikus indiai táncosokat nemcsak koreográfusnak, de szereplőnek is elcsábítja, sokunk örömére.

Ez a film nem más, mint a Lagaan!


A kitalált történet a XIX sz. végén játszódik India Champaner nevű tartományában, egy kis faluban, a brit uralom alatt. A falu aszálytól szenved, és ráadásul a rádzsa dupla adót (innen a film címe is, a lagaan jelentése: adó) vet ki a falura, mert a Brit Birodalom helyi helyőrségének parancsnoka így rendelte. A falu vezetője és néhány falubeli elmennek a rádzsához, aki épp az angolok krikettmeccsét nézi, hogy az adó enyhítését kérjék.

A falu képviselői között van a film főhőse Bhuvan is, aki a játék miatt összeakasztja a bajszát a parancsnokkal. Ekkor a parancsnok azt ajánlja Bhuvannak, hogy ha a falusiak legyőzik az angol csapatot egy krikettmeccsen, akkor elengedi az adót három évre az egész tartományban, de ha veszítenek, nem kétszeres, hanem háromszoros adót kell fizetniük. Bhuvan elfogadja a kihívást a falu nevében, és innentől kezdve nemcsak a krikett szabályait és magát a játékot kell megtanulnia, de meg kell győznie a falubelieket is, hogy támogassák, és csatlakozzanak a csapathoz.

Mese a hősről és társairól, a kőszívű elnyomókról, és arról, hogy a bátorsággal és igaz szívvel győzelem vár Rád az út végén! „Minden bölcs és szent azt mondja, hogy akinek bátorság és igazság van a szívében, az végül győzni fog!” mondja a dal, amivel Bhuvan, a főhős elkezdi a csapatot összeverbúválni, pedig eleinte senki nem hisz benne, és abban, hogy véghez lehet vinni, amit kitervelt, egy teljesen ismeretlen játékban legyőzni a gyakorlott ellenfelet.

A fő kérdés filmben, hogy amikor egyedül hiszel valamiben, és mindenki ellened van, képes vagy-e véghezvinni, amit szeretnél, és magad melléd állítani, azokat, akik nem hisznek az ügyedben? Képes vagy-e végig kitartani és megvalósítani a mesét, ami a boldogulásodat jelenti?
Neked milyen olyan vágyad, álmod, lehetőséged van, amit szeretnél megvalósítani, de amiben senki sem hisz csak Te, és csak az akadályok tornyosulnak előtted? Képes vagy ezeket legyőzni és másokat is meggyőzni, hogy sikerülhet?

Indiában nagyon nagy sikert aratott ez a film, hiszen ottani két nagyon népszerű témáról, az indiaiak nemzeti sportjáról, a krikettről és az angol elnyomók felett aratott "győzelemről" szól. Ha Téged nem vonz, vagy nem értesz a kriketthez, az sem baj. A falusiakkal együtt, Te is meg fogod érteni a szabályokat, anélkül, hogy észrevennéd, és végigizgulhatod a játszmát. Bár a történet egyik fontos vonala a krikett, azért ez a film sem nélkülözi a bollywoodi filmek megszokott táncbetéteit.

Álljon itt egy kedvcsináló táncjelent, ahol a főhős és menyasszonya játékosan civódnak az utóbbi féltékenysége miatt. (A menyasszonyt alakító színésznő mellékesen kiváló bharatnatyam, klasszikus dél-indiai táncos.)




A filmet teljes egészében meg tudod nézni a youtubon kiváló minőségben, angol felirattal, itt:

http://www.youtube.com/watch?v=M2tLUzgGohI

De a film DVD-én is kapható, magyarral felirattal is. Jó szórakozást!


Ha tetszett ez az írás, és szeretnél rendszeresen értesülni az új bejegyzésekről, iratkozz fel a Kuchipudi Kalauzra itt a bal oldalon!


Üdv:

Zsuzsa