2011. október 26., szerda

Boldog Diwalit!

.
A Diwali vagy Dipawali India legnagyobb, több napon át tartó ünnepe. A nálunk megült ünnepek közül talán a Karácsonyhoz lehet hasonlítani. A Diwali a fény és jólét ünnepe, és ebben az évben erre a hétre esik.

Ilyenkor, mikor leszáll az éj, Indiában minden fénybe borul. Lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Lakshmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője megtalálja az utat a házhoz. Azt tartják, hogyha a ház sötét ezen a napon, akkor Shri Lakshmi nem lép be a házba.

Lakshmi istennő a Diwali alkalmával Gruhalakshmi, azaz tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért ilyenkor a háziasszonyok ajándékot kapnak, valami olyasmit, amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozódjon a házban. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle, finom édesség is kerül az asztalokra.

Lakshmi istennőt általában úgy ábrázolják, hogy lótuszon áll vagy ül. Ez azt jelképezi, hogy olyan könnyű, hogy még egy lótuszon is képes megállni. De ez azt is szimbolizálja, hogy nem gyakorol nyomást senkire sem, senkire sem erőltet rá semmit.

Shri Lakshminak négy keze van. Ebből kettőben szintén lótuszt tart, ami nemcsak a szépség szimbóluma, de az otthon melegét és a nagylelkűséget is jelképezi. A lótusz virág a legcsúnyább bogaraknak is menedéket ad éjszakára, hogy aztán reggel ismét kinyíljon és szabadjára engedje őket. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy az anyagi jólét beköltözzön hozzánk, akkor nekünk is nagylelkűnek kell lennünk másokkal szemben.

Lakshmi istennő a harmadik kezével védelmet ad, míg a negyedik keze táplál, de nemcsak az anyagi szinten, hanem spirituálisan is.

A Diwali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahalakshmi formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján.

Bár Shri Lakshmi nem a művészetek istennője, de az indiai művészetek is hozzájárulnak az emberek belső jólétéhez. Ilyen értelemben a kuchipudi sem csupán előadóművészet, hanem próbálja visszatükrözni az emberi belső szépséget, a lélek és a Mindenen Átható Isteni Erő szépségét.

A legutóbbi bejegyzésben meghívtalak szombatra, a Diwalihoz kapcsolódó, lélekfeltöltő, kuchipudi és zeneelőadással egybekötött meditációs programra. Ezen a programon az indiai művészetek élvezete mellett kipróbálhatod azt a meditációt, ami már hosszú ideje az én életem része is, és amit még évekkel azelőtt kezdtem el gyakorolni, hogy a kuchipudival megismerkedtem volna.

Sok szeretettel várlak most szombaton Ásotthalmon ezen a lebilincselő programon, hogy Te is részese légy a belső gazdagsának! A részleteket megtalálod az előző bejegyzésben.
Gyere és mélyedj el Te is az indiai művészetek és a meditáció spirituális szépségben!

Boldog Diwalit!


Üdv:

Zsuzsa









.

2011. október 20., csütörtök

Meghívó a mesés keleti kultúra rajongóinak

.
Sok szeretettel meghívlak egy izgalmas, lebilincselő, ugyanakkor pihentető és lélekfrissítő programra, amely nemcsak India varázslatos keleti kultúrájába kalauzol el Téged, de megtapasztalhatod a lélek csendjét, a belső békét is az este alkalmával.

Ez a kis program India egyik legnagyobb ünnepéhez, a Diwalihoz is kapcsolódik. Az este alkalmával kipróbálhatod a meditációt, India gazdag zenei kultúrájából bhajanok éneklése ad ízelítőt, valamint én is eltáncolok majd néhány kuchipudi darabot.

Ez a program jövő szombaton, 2011. október 29-én lesz Szegedtől nem messze, Ásotthalmon. Az előadás 19:30-kor kezdődik, a belépés díjtalan. Várlak sok szeretettel!

Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez a program, kérlek, küldd neki tovább ezt a bejegyzést!

A további részletekhez kattints a képre:
(További nagyítához kattints még egyszer!)


Hogy minek is az ünnepe a Diwali, és hogyan kötődik ez a kuchipudihoz, azt a következő bejegyzésben mesélem el Neked!


Üdv:

Zsuzsa








2011. október 16., vasárnap

A kuchipudi titka, ami a Te mindennapjaidat is feldobhatja

.
Rendszeresen szoktam olvasni indiai kuchipudi mesterek weboldalait, blogjait, vagy facebook bejegyzéseit. És az egyik ilyen bejegyzésben egy híres indiai mester feltett egy kérdést, méghozzá, hogy mit jelent számunkra, kuchipudi táncosok számára a kuchipudi?

Most, itt a blogban erre a kérdésre szeretnék válaszolni, és ezzel nem csak azt szeretném elmondani, hogy nekem mit jelent ez a gyönyörű tánc, de arra is rávilágítani, hogy mi ennek a táncnak a titka, ami akár a Te mindennapjaidat is feldobhatja!

Számomra a kuchipudi a belső, legtisztább öröm kifejeződése. Akkor is amikor egyszerű lépéseket gyakorlok, vagy darabokat táncolok, egy szép előadást nézek az interneten, vagy csak meghallom egy darab zenéjét, áthat ez az öröm. Ha kicsit nehezebben veszem is rá magam néha a gyakorlásra, akkor is mindig felfrissülök, minden egyes alkalom után. És ezt a frissességet nemcsak fizikailag érzem. És ez nem is az az öröm, amit az ember akkor érez, amikor részt vett egy edzésen, hogy sikerült legyőznie önmagát, a lustaságát és mozognia, mert nem a mozgás öröméért mozog, hanem, mondjuk csak azért, hogy jobb alakja legyen, vagy csak hogy egészségesebb éltet éljen.

A kuchipudi egy olyan mozgásforma, ami minden pillanatban örömet ad, nemcsak akkor, ha befejezem a gyakorlást. Ennek oka pedig az, hogy a kuchipudi nem csupán mozgás, hanem művészet, méghozzá egy klasszikus indiai művészeti ág, és ebben rejlik a titka is.

Az indiai előadóművészetek, zene, tánc és ének nemcsak a testre vannak hatással. Ezek a művészeti ágak az ember egy sokkal mélyebb rétegét érintik meg, maga a zene, a kuchipudiban található mozdulatok, lépések, kézjelek egy sokkal magasabb szint visszatükröződései és kifejeződései, mint az anyag, amiben, és amin keresztül megnyilvánulnak. Ezek a művészeti ágak egy sokkal finomabb szinten működnek és hatnak mint a nyugati művészeti ágak. Az indiai klasszikus zenék és táncok, így a kuchipudi is, a Lélek és a Mindenen Átható Isteni Erő szépségét próbálják visszaadni.

Amikor az ember kuchipudi táncot táncol, vagy előadást néz, akkor a lélek szépségét, finomságát jeleníti meg, fejezi ki, vagy élvezi a táncos előadása által. És a gyakorlás, vagy előadás során minden egyes lépés, kézjel és mozdulat örömmel tölti el az embert, mert ezekben a mozdulatokban kedvezőség és áldásosság rejlik. A kuchipudi táncolásának minden pillanata örömteli, még akkor is, ha az ember nehezen tanulja meg, mert olyan ismeretlen mozdulatokból, lépésekből áll, amelyek számunkra teljesen szokatlanul hatnak.

De ahhoz, hogy a kuchipudit vagy bármelyik klasszikus indiai művészeti ágat el tudja sajátítani az ember, kell egyfajta kifinomultság, érdeklődés az élet, a lélek finomabb szintje felé, anélkül a tanítvány csak puszta hangokat, vagy mozdulatsorokat próbál magáévá tenni. Úgyanígy egy kuchipudi előadást azok tudnak igazán élvezni, akik nyitottak és befogadók egy spirituális, örömteli és kifinomult művészéti ág felé. És ha az ember nyitott ezekfelé a dolgok felé, ha nemcsak a mindennapi rutinra irányul a figyelme, hanem az élet finomabb, spirituálisabb szintje felé, akkor már tett egy lépést affelé, hogy az életét színesebbé, örömtelibbé, és könnyedebbé tegye!

Te hogy állsz ezekkel a dolgokkal? Próbálod az élet finomabb szintjét becsempészni és megélni az hétköznapjaidban? Ha esetleg eddig nem tetted, javaslom, próbáld meg a figyelmedet a művészetek, ezen belül is a klasszikus indiai zenék, táncok, a kuchipudi felé fordítani, amelyek segítenek, hogy nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és örömtelibbek legyenek a mindennapjaid!

Ehhez mindjárt ajánlom is az alábbi, elbűvölő kuchipudi darabot, ami egy tiszta tánc, vagyis a mozdulatoknak nincs jelentése, csupán a lélek örömét szépségét tükrözik:





Üdv:


Zsuzsa












.

2011. október 3., hétfő

Kezdő kuchipudi tánctanfolyam indul Pécsen októberben

.
  • Gyere el és ismerj meg élőben egy olyan varázslatos klasszikus indiai táncot, ami teljesen más, mint a nyugati táncok, amitől nemcsak energikusabb leszel, de a tükörben is látni fogod magadon a változásokat!

  • Merülj el egy olyan táncban, amitől több életenergiád lesz és ami remek kikapcsolódást jelent a hétköznapokban!

  • Csatlakozz egy olyan órához, ahol remek hangulat uralkodik és ahol nemcsak az egészségedért tehetsz, de jól is fogod magad érezni! Ahol a tánclépések tanulása nem egy monoton folyamat, hanem izgalmakkal és vidámsággal teli élmény.

  • Gyere el egy olyan órára, ahol mindig jó hangulat uralkodik, és ahol mindig, garantáltan fel fogsz töltődni!

Csatlakozz most az októberben induló kezdő kuchipudi tanfolyamhoz! Lemaradtál az első óráról?
Nem baj, októberben még folyamatosan lehet csatlakozni a kezdő csoporthoz! Gyere!

Időpont: minden csütörtökön 17:30-19:00
Legelső óra: 2011. október 6.
Helyszín: Alajos Utcai Közösségi Ház, Pécs, Alajos u. 2/2
Tanfolyam díja: 6000 Ft/hó

Mit hozz magaddal az órára:
Kényelmes, hosszúszárú nadrág, póló

Ha esetleg attól félsz, hogy még sosem próbáltad ezt a táncot, és mi van, ha kiderül, hogy mégsem jön be Neked, és kidobtál ennyi pénzt az ablakon, akkor a

100% visszatáncolási garancia

megoldja a gondodat! Vagyis, ha eljössz, befizeted a tandíjat és úgy gondolod, hogy nem erre számítottál, mégsem tetszik akár a tánc, vagy ahogy tanítok, stb. (bár én mindent el fogok követni, hogy ne így legyen:-), és nem akarod folytatni a tánctanulást, akkor visszakapod a havi tandíj teljes összegét! Bármilyen feltétel nélkül.

Hogy ne legyen Számodra teljesen ismeretlen a kuchipudi a legelső óra előtt, javaslom, nézz szét egy kicsit a bejegyzések között, olvasgass, ismerkedj ezzel a varázslatos tánccal, valamint nézd meg a videót arról, hogy hogy is néz ki egy kucsipudi óra nálam, és mit mondanak a haladó csoport tagjai az óráról:



Várlak sok szeretettel az órákon!

Üdv:

Zsuzsa








.