2012. február 7., kedd

A király, a tej és kuchipudi

.
Hogy mi köti össze a három fenti dolgot? Az a dolog, ami ott van benned is, és ha erős, akkor rendkívül hatékony tudsz lenni a mindennapokban, ha nem akkor pedig nagyon szétszórt. De van egy jó hírem, a kuchipudi ezt is megerősítheti benned. Ha megnézed a videót, ami a haladó csoport óráján készült, ott van olyan résztvevő, aki el is mondja, hogy ez a dolog mennyit javult benne, amióta a kuchipudi órák rendszeres résztvevője.

Hogy mennyire fontos ez a fenti erő, ami megvan benned is, arról van egy nagyon régi, szép indiai történet:

Élt egyszer egy király Indiában, akit úgy hívtak, hogy Raja Janaka, akinek egyik neve Vidheha volt, ami azt jelenti, hogy mentes a földi ragaszkodásoktól, vágyaktól, vagyis úgy él mint egy guru, mester. Egyszer egy nagy szent, Narada, megkérdezte tőle: - Uram, hogy lehet, hogy a neved Vidheha, amikor ezen a földön élsz és király vagy? Raja Janaka azt válaszolta neki: - Nagyon egyszerű, elmesélem majd neked este. De addig is, kérlek fogd ezt a tejjel teli tálat és kísérj el a mai nap folyamán engem! De vigyázz, hogy közben egy csepp tej se cseppenjen ki a földre!

Narada így is tett, de egész nap másra se figyelt csak a tejre, mert a tál színültig volt és neki nagyon kellett vigyáznia, hogy egy csepp se cseppenjen ki belőle. Mire este visszatértek a király palotájába, már nagyon elfáradt.

- Kérlek válaszolj nekem! - mondta a királynak - már belefáradtam abba, hogy egész nap ezt a tálat vigyem.
- Rendben - mondta a király. De előbb mondd meg nekem, mit láttál egész nap!
- Semmit - válaszolta Narada - mert egész nap a tál tejre figyeltem.
- Nem láttad az ünnepi menetet, ami a tiszteletemre vonult fel, aztán az udvarban a csodálatos táncokat?
- Nem, nem láttam semmit sem. - válaszolta Narada.
- Nos, így vagyok én is. Nem látok semmit ezek közül a dolgok közül, a királyi pompából, gazdagságból, mert folyamatosan a figyelmemet figyelem, hogy merre jár, hogy ne pazaroljam el haszontalan dolgokra.

Te hogy állsz ezzel a hatalmas erővel, a figyelmeddel, ami benned van? Te is hagyod, hogy szabadon csepegjen, folyjon a mindennapjaidban? Hagyod, hogy folyamatosan ugráljon ide-oda, hogy jelentéktelen dolgokra pazarold? Ahelyett, hogy megpróbálnád fókuszálni és csak az igazán fontos dolgokra fordítani?

A kuchipudi nagyban segíti, hogy az ember figyelme erősödjön és sokkal jobban tudjon összpontosítani, amikor kell. Mivel egy nagyon összetett mozgás, ahol nemcsak az egész test összehangolására kell figyelni a lábujjaktól kezdve a lábakon, karokon, törzsön keresztül egészen a szemekig, hanem a ritmusra és a belső énedre is, ezért nagyban javítja a figyelmet. Ha egy pillanatra is ellankad a figyelmed, máris elveszted a fonalat és a mozdulat szétesik, kiesel a ritmusból. De minél többet gyakorolsz, minél több lépést, lépéskombinációt és egész darabokat tanulsz meg, a figyelmed annál jobb és fókuszáltabb lesz.

Ha nincs lehetőséged arra, hogy csatlakozz a pécsi csoportunkhoz, akkor is van egy jó tippem Számodra, hogy hogyan javíthatsz a figyelmeden, ha úgy érzed, hogy kissé szétszórt. Egyszerűen csak próbáld megfigyelni néha, hogy merre kalandozik a figyelmed napközben, csak egyszerűen figyeld, hogy merre jár. És ha úgy érzed, hogy nagyon csapong, szükséged lenne egy kis megnyugvásra, akkor próbálj ki egy egyszerű sahaja jóga meditációs gyakorlatot, otthon, a jó meleg szobában, a géped előtt ülve. A meditáció kipróbálásához kattints ide. Ezt a meditációt én is minden nap gyakorlom.

Ha pedig van lehetőséged most hétvégén látogass el Vácon a "Kulcs a lélekhez" zenés - meditációs programra, ahol nemcsak csodás kuchipudi előadást láthatsz, de a sahaja jóga meditáció által, a figyelmedet is megnyugtathatod, és az elme csöndjét is megtapasztalhatod. A program részleteit megtekintheted itt.

Üdv:


Zsuzsa










.