2012. május 31., csütörtök

Ahány nyelv, annyi ember

.
Vagyis ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy. Te egyetértesz ezzel a mondással? Én igen, hiszen minden nyelv másfajta megközelítést, másfajta logikát, és másfajta gondolkodásmódot kíván. Ha az ember elkezd tanulni egy nyelvet, akkor kénytelen a látásmódján is változtatni, hogy jobban befogadja és magáévá tegye a tanult nyelvet.

Én szeretek nyelveket tanulni és amellett, hogy egy nyelv elsajátítása új megközelítésmódot ad az embernek, nagyon hasznos dolog is. Bár nekem ez a szakmám, hisz nyelvtanárként és fordítóként is dolgozom, de a nyelv nemcsak megélhetést biztosít. Minél több nyelvet tud az ember, annál több lehetősége van. A tudás széles tárháza nyílik meg akár egy adott szakmában, vagy hobbi területén, ha tudunk idegen nyelveket. Ha nem tudnék angolul, akkor nemcsak nehezen jutottam volna ki Indiába, de bizony ott is nehézségeim lettek volna. A világhálón is sok interjút nézek híres kuchipudi táncosokkal, és bizony ehhez is elengedhetetlen az angol nyelvtudás. De ha hivatalos ügyeket, levelezést kell intézni külföldre, vagy csak szeretnék egy jó filmet megnézni az interneten angolul, azt is gond nélkül meg tudom tenni. 

A nyelv kinyitja számunkra a világot, hogy tudjunk kommunikálni másokkal, vagy csak új ismereteket tudjunk befogadni. Ezért én mindenkit arra bátorítok, hogy tanuljon meg legalább egy nyelvet, vagy akár többet, az még jobb! Sohasem tudhatja az ember, hogy ez a tudás miben lesz a hasznára.

Igazából a tánc, a kuchipudi is egy nyelv, ami szavak nélkül, a mozdulatok nyelvén mesél el egy történetet, vagy csak szolgálja a lélek felüdülését, megnyugvását. A kuchipudi, mint klasszikus indiai tánc pedig rendkívül gazdag ábrázolási formával rendelkezik, hiszen nem csupán az egész test, de a kézjelek és az arcjáték külön nyelvezete még inkább segíti, hogy a Kelet spirituális világa fel tudjon tárulni előttünk, és hogy a tánc nyelve által még újabb dimenziókat tudjunk felfedezni ne csak magunkon kívül, de belül is.

Így, ha elfogadsz egy tanácsot, akkor ne hagyd, hogy elsuhanjanak melletted a napok, a hónapok, vagy az évek, anélkül, hogy elmélyedtél volna egy nyelvben, legyen az akár a mozdulatok nyelve! Lehet, hogy azt gondolod, hogy Neked nincs tehetséged sem a beszélt nyelvekhez, sem a tánc nyelvéhez, és minek fáraszd magad ezekkel a dolgokkal, jobb az ilyen dolgokat meghagyni másoknak!

 Biztos, hogy egyszerűbb a kényelmesebb utat választani, hiszen nem kell magunkat fárasztani, a testünket, az agyunkat terhelni. De a nyelvtudás nem csak új dimenziókat ad, hanem magabiztossá tesz, hiszen tudsz másokkal kommunikálni, mégha nem is tökéletesen, és nem kell másokra várnod, hogy elintézzen neked valamit, amihez nyelvtudás kell, és a karrieredben is tudod kamatoztatni, ha arról van szó. A tánc, a kuchipudi nyelve szintén magabiztosságot ad, hiszen fittebb és dinamikusabb leszel általa, javul a tartásod, izmosabbá és energikusabbá válsz tőle, aminek a környezeted is elismeréssel adózik.

Tehát elő a nyelvkönyvekkel, tanfolyamokkal, oktató filmekkel, és hajrá! És ha nemcsak az elmédet szeretnéd pallérozni, hanem a fizikai oldaladat is javítani, hogy vonzóbb és magabiztosabb legyél, akkor továbbra is olvasd a hírleveleket és kövesd figyelemmel a blogot, nehogy lemaradj a lehetőségekről!


Üdv:

Zsuzsa







.