2012. augusztus 15., szerda

Az indiai függetlenség napja

 .
Ma van annak a napnak az évfordulója, amikor India felszabadult a brit uralom alól 1947. augusztus 15-én. Az ország az indiai felszabadítási mozgalom eredményeként nyerte el a függetlenségét, de ez a felszabadulás nemcsak Indiának, az indiai embereknek hozta el a függetlenséget, hanem a klasszikus indiai táncoknak is.


A régmúltban Indiában a klasszikus indiai táncok őseit elsősorban fitatal lányok mutatták be a templomokban, az Isteni Erő felé történő felajánlásként, annak tiszteleteként. A táncra az egyéni lélek, és az Isteni lélek közötti egyesülés eszközeként tekintettek.

Mikor az angolok meghódították Indiát, a kultúrát sem hagyták érintetlenül. Ők a táncban nem a tanulás eszközét és a morális hagyományok jelképét látták. Nem látták a táncok szakrális értékeit sem, ezért betiltották a templomi táncokat, sőt a nyilvános előadásokat is, mivel az erkölcstelenség terjesztőjének tartották azokat. Ezzel az indiai táncok hanyatlásnak indultak.

Szerencsére India függetlenségének elérése után újra elkezdték felfedezni ezt a műfajt, és nemcsak a klasszikus stílusokat, de a néptáncokat is. Újra virágzásnak indult ez a művészeti ág, és India függetlenségének köszönhetően már nemcsak szülőhazájukban, de a világ egyre több táján lehet ezeket a táncokat csodálni és tanulni. Így India függetlensége által Te is részese lehetsz ennek a varázslatos kultúrának, és új élményeket tapasztalhatsz meg, akár a világ ezen szegletében is!

Üdv:

Zsuzsa







.